USA suursaadik Eestis: Kuidas USA toetab Eestit - 10 asja, mida te ei pruugi USA-Eesti partnerluse kohta teada

George P. Kent, USA suursaadik Eestis
Avaldatud Õhtulehes 4. juulil 2023. a.

 

Täna tähistavad Ameerika Ühendriigid 247. iseseisvuspäeva. Inimesed kõikjal USA-s tähistavad seda päeva söögi, pere ja ilutulestikuga. See on päev pidutsemiseks, kuid ka selleks, et  meenutada väärtusi, mis kujundasid meie riigi loomist 1776. aastal – elu, vabadus ja  õnne poole püüdlemine – ning seda, kuidas me tänases maailmas  ikka veel püüame neid väärtusi kaitsta.

Me räägime sellest Eestis sageli, sest meie kaks riiki mõistavad,  et peame tegema koostööd iseseisvuse,  demokraatia ja vabaduse väärtusi kaitstes, eriti nüüd, mil toetame Ukrainat tema võitluses Venemaa agressiooni vastu.

Võib-olla teate, et need väärtused on USA-Eesti suhete aluseks, kuid siin on kümme asja, mida te meie partnerluse kohta ei pruugi teada: 

  1. Meil on suurepärane meeskond. Meie saatkonnas töötab üle saja töötaja, enamus neist on eestlased. Meie meeskond on kogenud ja väga hästi kursis Eesti jaoks kõige olulisemate teemadega. 44% meie Eesti kolleegidest on saatkonnas töötanud üle kümne aasta ning enam kui 10 meie meeskonnaliiget on 30-aastase või enama staažiga! Lisage siia lai valik Ameerika eksperte meie välisministeeriumist, kaitseministeeriumist, rahandusministeeriumist, FBI-st, salateenistusest ja mujalt ning me olemegi valmis tegema koostööd mis tahes valdkonnas.
  2. Meie kaitsekoostöö kasvab iga aastaga. Praegu on Eestisse lähetatud üle 750 USA sõjaväelase – see on suurim arv meie suhete ajaloos. Alates 2016. aastast on USA andnud Eestile julgeolekuabi üle 500 miljoni dollari väärtuses. Senine julgeolekuabi tipphetk on leping, millega Eesti omandab 2025. aastaks kuus Lockheed Martin High Mobility Artillery Rocket Systemi (HIMARS), mis on Eesti seni suurim ja märkimisväärseim kaitsealane hange. Kui lisada mereväeõppused nagu hiljutine BALTOPS 23, küberkoostöö ja rohkelt väljaõppemissioone USA lennukitega, pole kahtlustki, et meie kaitsealane partnerlus kasvab jätkuvalt.
  3. Reisimine on tagasi. Möödunud aastal reisis USA-sse umbes 20 000 eestlast ja umbes
    34 000 ameeriklast veetsid vähemalt ühe öö Eestis. Nende numbrite taga on lood avastamistest, uute sõprussuhete loomisest või vanade taaselustamisest, meie majandusse panustamisest ja inimestevaheliste sidemete tugevdamisest. Pärast ülemaailmset pandeemiat loovad USA ja Eesti rohkem sidemeid kui kunagi varem.
  4. Peatame koos kurjategijaid. 2018. aastal viis USA uimastitega võitlemise ameti ja Eesti PPA ühisjuurdlus vahistamisteni ja Eesti ajaloo suurima fentanüüli konfiskeerimiseni. USA-Eesti koostöö õiguskaitseorganite vahel on täna tugevnemas, kuna jätkame koostööd sünteetiliste opioidide levitamise tõkestamiseks, krüptovaluutaskeemide paljastamiseks, rahapesuga tegelejate vastutusele võtmiseks ja Venemaa-vastaste ülemaailmsete sanktsioonide jõustamise karmistamiseks.
  5. Ukraina toetamine on esmatähtis. Sarnaselt Eestiga oleme täielikult pühendunud Ukrainale vajaliku abi pakkumisele, et saavutada võit Venemaa agressiooni üle ja panna alus edukale taastumisele. Alates 2022. aasta veebruarist on USA andnud Ukrainale julgeolekuabi enam kui 40,5 miljardi dollari, humanitaarabi üle 2,1 miljardi dollari ja otsetoetust riigieelarvesse rohkem kui 19,3 miljardi dollari ulatuses ,et aidata Ukraina valitsusel teenendada põhilisi avalikke teenuseid. Tunnustame Eestit ja Eesti rahvast teie panuse eest Ukraina heaks ning lubame seista Ukrainaga ühtsena nii kaua, kui on vaja võidu ning õiglase ja püsiva rahu saavutamiseks.
  6. Koostöö kliimauuringute valdkonnas. Üle 25 aasta on Eestis toimuv programm
    Global Learning and Observations to Benefit the Environment (Ülemaailmne keskkonnaalane õppe- ja vaatlusprogramm – GLOBE)  aidanud NASA-l analüüsida keskkonda, tõstes huvi teaduse vastu.  USA valitsuse juhitud GLOBE programmis osaleb rohkem kui 90 Eesti kooli, õpetades noortele , kuidas kasutada teaduslikke mõõtmisi kliima mõistmiseks. Mõõtmisandmed edastatakse NASA teadlastele, kes tunnustavad Eesti GLOBEi kui üht maailma parimat.
  7. Äritegevus õitseb. Eesti ettevõtted laienevad Ameerika Ühendriikidesse kiires tempos. 2004. aastal, kui Eesti liitus Euroopa Liiduga, ei olnud  USA-s peaaegu ühtegi Eesti ettevõtet. Täna ekspordivad Eesti ettevõtted igal aastal Ameerika Ühendriikidesse enam kui miljardi euro ulatuses Eestist pärit kaupu ja on investeerinud sealse äritegevuse laiendamiseks üle 450 miljoni euro. Tuhanded eestlased töötavad ka Eestis tegutsevates USA-le kuuluvates ettevõtetes.
  8. Meie vahetusprogrammid toetavad tulevasi juhte. Sel aastal osaleb 21 Eesti keskkooliõpilast Future Leaders vahetusprogrammis (FLEX) ja  õpivad Ameerika Ühendriikides 2023/24. õppeaastal. Alates programmi algusest 2016. aastal, on sellest programmist osa võtnud kokku üle 110 õpilase. Üheksa õppeaasta jooksul on meil kohalikes koolides üle Eesti õpetanud 29 USA Fulbright’i programmi inglise keele abiõpetaja. Sellised vahetusprogrammid aitavad süvendada teadmisi ja arusaamist meie kahest riigist; tugevdades ka suhteid, andes edasi oskusi ja kogemusi, mis aitavad kaasa tulevaste juhtide kujundamisele.
  9. Meile meeldib rõhutada meie ühist kultuuri. Viimase aasta jooksul on saatkonna töötajad reisinud igasse Eesti piirkonda, et toonitada meie  kultuuride ühisosa ja väärtusi. Oleme korraldanud kontserte Kuressaares, Viljandis, Paides, Raplas, Tallinnas, Maardus, Rakveres, Sillamäel, Narvas ja mujal. Samuti oleme korraldanud filmilinastusi muuhulgas Kärdlas, Haapsalus, Lihulas ja Tartus. Meie kõige kauem kestnud kunstinäitus “Picturing America” on alates 2011. aastast eksponeeritud 64 kogukonnas üle Eesti – kuni septembrini on seda võimalik vaadata Viru-Nigula Raamatukogus. Kultuurialane teavitustegevus aitab edendada vastastikust mõistmist ja tekitab dialoogi meie ühiste väärtuste ja väljakutsete üle.
  10. Ja me tahame ka Eestit tundma õppida. Meile meeldib kogeda Eesti kultuuri,  teie loodusearmastust  ja  muusikakirge. Oma esimese kuue kuu jooksul olen Pirital suusatanud, matkanud Jussi loodusrajal ja sõitnud viiendal aastaajal Soomaal kanuudga. Olen liitunud Kalamaja Segakooriga, pean oma koduõues kahte Eesti mesilasperet ja olen reisinud paljudes imelistes linnades Narvast Tartuni ja Pärnust Paideni. Olen väga tänulik selle sooja vastuvõtu eest, mida minu pere ja mina oleme kogenud, ning ma tean, et ka minu saatkonna kolleegid on seda kaunist ja elujõulist riiki armastama hakanud.

Täna, mil me tähistame oma vabadust ja iseseisvust koos sõprade ja kolleegidega üle Eesti, tähistan ma ka meie ühist partnerlust. USA ja Eesti suhted on tugevamad kui kunagi varem tänu inimestele ja organisatsioonidele, kes on meie ühiseid väärtusi nii paljude aastate jooksul toetanud.

Ameerika rahva nimel – aitäh teile ja head Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäeva!